Factura electronica

Factura electronica a devenit obligatorie de la 1 iulie 2022 in relatia cu institutiile bugetare (B2G) sau in cazul facturarii de produse cu risc fiscal ridicat catre ceilalti parteneri parteneri (B2B).

Lista produselor cu risc fiscal ridicat a fost publicata de ANAF prin ordinul nr. 12/2022 din 6 ianuarie 2022.

Nu este necesara inregistrarea in Registrul Registrul RO e-Factura in niciuna dintre situatii.

            ANAF pune la dispozitie o aplicatie web pentru completarea facturii si obtinerea xml-ului pentru generarea facturii electronice la url:

https://www.anaf.ro/CompletareFactura/faces/factura/informatiigenerale.xhtml, dar aceasta este calea grea catre facture electronica.

            Puteti obtine xml-ul pentru generarea facturii electronice din modulul de facturare al aplicatiei Trezorier, atat in varianta desktop cat si in cea online.

Retineti ca factura electronica poate fi generata doar de pe site-ul ANAF, prin importul si validarea fisierului xml.

Asadar, in modulul de facturare, incarcati factura ca in cazul unei facturi obisnuite si cand e completa faceti click pe butonul “XML eFact”.

Va fi generat fisierul factura.xml si se deschide site-ul ANAF la pagina privind spatial privat virtual. Accesati spatiul privat virtual.

In menu-ul principal gasiti tabul “Factura electronica” sub care gasiti “Trimitere factura” – click.

Selectati codul fiscal al emitentului facturii (furnizorul – etichetat “CIF factura”).

Faceti click pe butonul “Browse”, selectati fisierul xml generat de Trezorier  (\Trezorier\DeclaratiiFiscale\cifSocietate\factura.xml) si faceti click pe butonul “Transmitere xml factura”.

Veti primi un mesaj privind o prima validare. Daca mesajul este “Fisierul a fost transmis si urmeaza a fi prelucrat”, retineti indexul de incarcare.

Il folositi pentru a obtine rezultatul validarii (caseta de text “Index de incarcare” si butonul “Verifica”).

Daca primiti mesajul “Factura a fost verificata si este valida”,  mergeti din nou la tabul din menu-ul principal “Factura electronica” si selectati “Raspunsuri factura”.

Din nou selectati CIF, apoi butonul “Obtine raspunsuri”. Butonul “Descarca” va descarca pe calculatorul dv. fisierul zip care contine xml-ul pe care l-ati transmis si un fisier cu semnatura ANAF.

Acest fisier (zip-ul) este transmis (de ANAF) si clientului.

Pentru a genera un xml corect, aveti in vedere cateva aspecte:

  • Furnizorul trebuie sa aiba completate Localitatea, adresa, judetul (inclusiv Bucuresti) si sectorul, daca e cazul, la locul lor (nu toate pe pozitia adresa, de ex., la definirea societatii).
  • La fel, clientul.
  • Denumirea produselor / serviciilor max 200 caractere. Pentru denumiri mai lungi sau text additional (ex. Contract…), scrieti o parte din text pe un alt rand cu un rand liber intre ele. Va rezulta in factura electronica “Text” si “Descriere”.
0
  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment